Vaellusterveisiä myös B.B.C.-Saaralta. Tämä viesti toimii
pienimuotoisena teaserina huomenna starttaavaan viikon vaellukseen Børgefjellin
kansallispuistoon Norjaan. Tekstin otsikko juontaa juurensa mieheni ja minun
ensimmäisiltä vaelluksilta, jolloin totesimme olevamme myös vaeltajina hieman
eri heimoa. Ensimmäisellä yhteisellä vaelluksella kokenut
vaeltajakonkariheppuni sai vastata ruokapuolesta ja silloin nautimme aterioiden
päälle mm. suolattomat makaronivedet (koska se oli jo keitettyä vettä eikä
sellaista sovi heittää hukkaan). Sen jälkeen minä olen saanut vastata
vaellusruoistamme.
Toisella vaelluksella huomasimme, että en pysy vaelluskumppanini
saaranmittaisten jalkojen perässä. Siinä missä miehelleni oli tärkeää edetä
nopeaa ja pitkiä etäisyyksiä, ja pysähtyä vain harvoin tehokkaille tauoille,
minä jumituin jatkuvasti hillasoille keräämään vaniljakiisseliin koristeita (ei
niitä voi jättää sinne!) tai ihastelemaan kauas aukeavaa tunturimaisemaa
kameran linssin läpi. Kun rakkakivikossa kuikuilin isompien lohkareiden takaa
missä mies kiitää ja mietin samalla, kuuleeko se enää jos vaikka tipun lohkareiden
väliin poronluurangon vieruskaveriksi, tuumin että eihän tämä voi näin jatkua.
Hedonistin ja masokistin on löydettävä jokin kompromissi.
Yksi ratkaisu tilanteeseen olivat armeijamaiset
ateriapaketit, jotka lanseerasin seuraavalle retkellemme. Niissä on kaikki
olennainen (päivän syötävät) helposti saatavilla ja nopeasti valmistettavissa
ja silti saan kulinarisoida sen verran, kun itselleni on tarpeellista. Kun
tauot ovat nopeita riittää miehellä myös kärsivällisyyttä hidastaa kävellessä
tahtia niin, että minäkin ehdin hitaana sieluna suodattaa kaiken ympäriltä
tulvivan informaation.
Kuvassa on pieni poiminta kuivamuonistamme. Omalta
kasvimaalta on kuivateltu perunaa, lehtikaalta, sipulia, yrttejä ja
kesäkurpitsaa. Jälkimmäisestä onkin tullut kesällä huima 70 kilon sato, joten
yllättäen sitä löytyy lähes jokaisesta vaellusruoastamme. Kuvaan ei mahtunut
mukaan hirvenliha, jonka mieheni isä on tuonut metsästysretkiltään ja
herkkutatit, joita intohimoisesti etsimme syksyt pitkät. Kuva paljastaa
kuitenkin, että turvaudumme myös valmiimpiin aineksiin, kuten tonnikalaan ja
hernemaissipaprikaan. Minun vinkkivitoseni nopeille vaellusruoille on Mummon
mielihyvä perunahiutaleet! Vaelluksen jälkeen lupaan julkistaa
suosikkiateriamme reseptin.
Tämän päivän agendana on ollut siis ateriapakettien
koostaminen, jonka olen tapani mukaan tehnyt viimeisenä mahdollisena päivänä ja
hirveällä tohinalla. Tätä mieheni nimittää ystävällisinä hetkinä
”tuusaamiseksi”. Kun kello lähentelee puolta yötä eikä oma rinkkani ole
vieläkään pakattu, sanat tosin muuttuvat muuksi. Mieheni rinkka on tietenkin
odottanut jo päivän eteisessä lähtövalmiina. Kyllä, vaeltaminen hyvin
erityyppisen ihmisen kanssa on takuulla haasteellista, mutta mahdollista ja hyvin
opettavaista. Tällä retkellä aion oppia lukemaan hyvin maastokarttoja (alueella
jolle menemme ei ole polkuja) ja ylittämään virtoja rohkeasti. Aion pystyttää
tunnelitelttamme, pukeutua oikein sadesäällä ja olla kiroilematta liikoja
vaivaiskoivupöheikössä tai suolla tarpoessa ja sen sijaan keskittyä
tarkkailemaan luontoa. Tämän kaiken mieheni osaa erityisen hyvin.
Palaan kertomaan Børgefjellin tarinoita toivon mukaan muutamaa
tunturijärviuintia rikkaampana 😊
- Saara
Suolattomat makaronivedet. :'D On muuten upeat kuivamuonat!
VastaaPoista